Czy olej z pestek winogron nadaje się w codziennej diecie?…

Napisany przez dnia Kwi 28, 2014 w Informacje | 0 komentarzy

Czy olej z pestek winogron nadaje się w  codziennej diecie?…

Oleje cenimy nie tylko za smak, ale też za właściwości zdrowotne. Panie domu chętnie dodają go do sałatek lub smażą na nim potrawy. Nie każdy rodzaj tłuszczu doskonale sprawdza się w codziennej kuchni. Podpowiadamy jak powinno się wykorzystywać olej z pestek winogron.

winogrona

Jak nazwa wskazuje olej jest wytwarzany z pestek winogronowych, które pozostały z owoców wykorzystanych do produkcji wina. Jest łagodniejszy w smaku od oleju rzepakowego czy słonecznikowego i jest praktycznie bezwonny. Wysokiej jakości olej ma ładny jasnozielony kolor oraz jest tłoczony na zimno.

Doskonały do sałatek oraz jako kosmetyk

Skład oleju z pestek winogron przypomina popularny olej słonecznikowy. Zawiera praktycznie te same proporcje kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-6. Niestety jest to olej ubogi w pożądane dla naszego organizmu kwasy z grupy omega-3. Nie jest on najbardziej pożądany w codziennej diecie zwłaszcza dla osób z problemami z układem krążenia.

W związku z wysoką zawartością kwasu linolowego należącego do grup omega-6, który szybko utlenia się w wysokiej temperaturze, olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia. Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań, aby nie wykorzystywać jako dodatek do sałatek lub składnik sosów (sprawdź, czy olej z winogron może dawać objawy nietolerancji pokarmowej).

Olej z pestek winogron można także wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Posiada bardzo dużą zawartość witaminy K, która wspiera układ krwionośny poprzez, uszczelnianie naczyń krwionośnych i zapobiega krwotokom, a także krwawieniom. Szczególnie więc poleca się go dla osób, które mają problem z pękającymi lub rozszerzonymi naczynkami, a także ze skłonnością do zaczerwienień.

Rewelacyjnie się sprawdza jako naturalna oliwka do ciała. Nałożony w zbyt dużej ilości nie pozostawia tłustej warstwy na skórze tylko ładnie się wchłania. Można więc wykorzystać go do masażu, a także jako dodatek do kąpieli lub zaraz po niej.

Dodatkowym atutem oleju z pestek winogron są jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu mogą z niego korzystać osoby z problemami skórnymi oraz z przetłuszczająca się skórą głowy. Naturalne właściwości oleju z pestek winogron mogą powstrzymać także łupież.

Najbardziej pożądany olej z pestek winogron to oczywiście tłoczony na zimno. Jeżeli na butelce nie znajdziesz takiej informacji to może oznaczać, że był wyprodukowany w procesie tłoczenia na ciepło oraz rafinacji. Najlepiej przechowywać go w butelce z ciemnego szkła w chłodnym miejscu.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 10.0/10 (1 głos )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: +1 (z 1 głos)