
Oleje cenimy nie tylko za smak, ale też za właściwości zdrowotne. Panie domu chętnie dodają go do sałatek lub smażą na nim potrawy. Nie każdy rodzaj tłuszczu doskonale sprawdza się w codziennej kuchni. Podpowiadamy jak powinno się wykorzystywać olej z pestek winogron.
Jak nazwa wskazuje olej jest wytwarzany z pestek winogronowych, które pozostały z owoców wykorzystanych do produkcji wina. Jest łagodniejszy w smaku od oleju rzepakowego czy słonecznikowego i jest praktycznie bezwonny. Wysokiej jakości olej ma ładny jasnozielony kolor oraz jest tłoczony na zimno.
Doskonały do sałatek oraz jako kosmetyk
Skład oleju z pestek winogron przypomina popularny olej słonecznikowy. Zawiera praktycznie te same proporcje kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-6. Niestety jest to olej ubogi w pożądane dla naszego organizmu kwasy z grupy omega-3. Nie jest on najbardziej pożądany w codziennej diecie zwłaszcza dla osób z problemami z układem krążenia.
W związku z wysoką zawartością kwasu linolowego należącego do grup omega-6, który szybko utlenia się w wysokiej temperaturze, olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia. Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań, aby nie wykorzystywać jako dodatek do sałatek lub składnik sosów (sprawdź, czy olej z winogron może dawać objawy nietolerancji pokarmowej).
Olej z pestek winogron można także wykorzystać jako naturalny kosmetyk. Posiada bardzo dużą zawartość witaminy K, która wspiera układ krwionośny poprzez, uszczelnianie naczyń krwionośnych i zapobiega krwotokom, a także krwawieniom. Szczególnie więc poleca się go dla osób, które mają problem z pękającymi lub rozszerzonymi naczynkami, a także ze skłonnością do zaczerwienień.
Rewelacyjnie się sprawdza jako naturalna oliwka do ciała. Nałożony w zbyt dużej ilości nie pozostawia tłustej warstwy na skórze tylko ładnie się wchłania. Można więc wykorzystać go do masażu, a także jako dodatek do kąpieli lub zaraz po niej.
Dodatkowym atutem oleju z pestek winogron są jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki temu mogą z niego korzystać osoby z problemami skórnymi oraz z przetłuszczająca się skórą głowy. Naturalne właściwości oleju z pestek winogron mogą powstrzymać także łupież.
Najbardziej pożądany olej z pestek winogron to oczywiście tłoczony na zimno. Jeżeli na butelce nie znajdziesz takiej informacji to może oznaczać, że był wyprodukowany w procesie tłoczenia na ciepło oraz rafinacji. Najlepiej przechowywać go w butelce z ciemnego szkła w chłodnym miejscu.