Kokos to naturalne źródło zdrowia

Napisany przez dnia Paź 11, 2016 w Informacje | 0 komentarzy

Kokos to naturalne źródło zdrowia

Wśród oferty wielu marketów spożywczych możemy spotkać coraz więcej zdrowych produktów na bazie kokosa. Zachęcające oferty marketów kuszą nas gamą przepisów z różnych regionów świata. Znajdziemy tam smakowite przekąski, dania główne i ciasta na bazie tego egzotycznego i jakże korzystnie wpływającego na nasze zdrowie składnika. Jakie produkty możemy nabyć z palmy kokosowej?

Oczywiście jak łatwo się domyślić, pierwszym, a zarazem chyba najbardziej rozpowszechnionym i znanym nam jest olej kokosowy. Produkt ten możemy śmiało wykorzystać do upieczenia pysznych ciasteczek, z czekoladą lub owocami leśnymi. Ten znakomity BiO produkt wykorzystywany jest również w kosmetyce i farmaceutyce. Ma on wiele wartości leczniczych, gdyż jest to jeden z najbogatszych źródeł tłuszczu nasyconego. Kupując olej kokosowy koniecznie zwróćmy uwagę, by był to organiczny olej kokosowy (http://oleje-kokosowe.pl/). Na rynku dostępny jest także bezzapachowy olej kokosowy. Oczywiście ten produkt również jest warty uwagi i spodoba się wszystkim, którym nie odpowiada kokosowy zapach schabowego, jednak jego wartości zdrowotne nie są już tak duże jak w przypadku produktu organicznego.

Innym, coraz chętniej kupowanym wyrobem z palmy kokosowej, jest mąka kokosowa. Oczywiście również jest to produkt bardzo zdrowy dla organizmu ludzkiego. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika i nie zawiera glutenu. Mąka pozyskana z orzecha kokosowego stosowana w dietach pozwoli na upieczenia smakowitego pieczywa czy ciasta. Najbardziej doceniają ten produkt osoby z nietolerancja glutenu, ale inni również powinni stosować mąkę kokosową, która świetnie smakuje w wypiekach połączonych z mąką pszenną. Często łączy się je, żeby trochę obniżyć koszt, bowiem mąka kokosowa jest niestety wyraźnie droższa od zwykłej mąki pszennej. Polecam poeksperymentować w kuchni z tym produktem, świetna to frajda, która doceni cała rodzina.

Na naszym “egzotycznym” stole nie może również zabraknąć cukru kokosowego. Cukier kokosowy, jest wykorzystywany w krajach azjatyckich jako podstawowe i naturalne źródło słodyczy. Tak jak u nas kupujemy cukier z buraka cukrowego tak w krajach wschodnich wykorzystuje się do jego produkcji kokosy. Są to ciemnego kolory grudki lub granulki, możemy spotkać go również w kostkach albo w postaci płynnej. Wykorzystywany najczęściej do wyrobów cukierniczych ma bardzo bogaty aromat i coraz więcej zwolenników. Najczęściej produkty te używane są przez dietetyków. Choć oczywiście nie brakuje również wśród jego zwolenników ludzi interesujących się zdrową żywnością.

Produkty kokosowe z miesiąca na miesiąc znajdują coraz więcej użytkowników na nie chętnych. Stąd ich rosnąca popularyzacja w marketach spożywczych i na półkach dobrze zaopatrzonych sklepów w całym kraju. Nie bójmy się po nie sięgać, gdyż w pewnych częściach świata kokos jest podstawą diety całych populacji. Stawiajcie na wszelkie produkty pochodzące z kokosa i cieszcie się zdrowiem.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)